Gigantisk Dumlekola
Något som är så gott som Dumle borde förstås vara väldigt stort så att det räcker ett tag. Ät den rakt av eller skär upp i mindre bitar och förvara i kylen, men ta gärna fram kolan en stund innan serveringen så att den hinner bli lite mjukare.
KIT

INGREDIENSER GIGANTISK DUMLEKOLA – 1 STOR ELLER 40 SMÅ KOLOR

1,5 dl (210 g) vit sirap
4,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
150 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad till dekor

Gör så här:

1. Klä en limpform med bakplåtspapper. 

2. Väg upp sirap i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljpulver, smör och grädde i kastrullen. Koka upp på hög värme och låt sedan kolan puttra på lite lägre värme. Rör då och då och koka tills kolan når 123 grader eller håller för mjukt kulprov. 

3. Häll kolan i formen. Låt svalna helt och sedan stelna i kylen i 1-2 timmar.

4. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. 

5. Bred ett tunt lager av chokladen på kolan i formen. Låt stelna i kylen i 10 minuter.

6. Lossa kolan ur formen, ta bort pappret och lägg kolan på en bakplåtspappersklädd bricka eller skärbräda. Bred den smälta chokladen över kolan. Låt stelna i kylen. Förvara kallt, men ta gärna fram den en liten stund innan serveringen. 

DIN REAKTION?

Facebook diskussioner