Så håller du fästingarna borta
Så håller du fästingarna borta
De som spenderar en stor del av sommaren på landsbygden vet hur ettriga fästingar kan vara, och dessutom kan de sprida smitta som TBE och Borrelia. Men med enkla medel kan du hålla dessa små parasiter på avstånd.

Hålla fästingar borta

Fästingar är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur – parasiter som lever på att suga blod. Den är även den här tiden på året som fästingar blir aktiva och beger sig på jakt efter en god måltid. De trivs på fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation och högt gräs. 

Personer som bär ljusa kläder drar till sig fler fästingar än de som är klädda i mörkt. Orsaken är fortfarande en gåta – fästingar har nämligen inga ögon. De har däremot ett mycket bra luktsinne och attraheras av människans svettdoft. 

Deras luktsinne är även det du kan utnyttja för att hålla fästingarna på avstånd. Eterisk citrongräsolja är då oumbärlig! Fästingar avskyr doften och så även mygg. 

Oljan som håller borta fästingar och mygg 

Ta 1 dl mandelolja eller jojobaolja och tillsätt 5-10 droppar eterisk olja av citrongräs och smörj in hela kroppen med blandningen. Sen är det bara att iaktta hur både fästingarna och myggen flyr i panik. 

Fler egenskaper av eterisk olja av citrongräs 

Eterisk olja av citrongräs är vanligt förekommande i massageoljor för muskelmassage eftersom den ökar cirkulation och genomblödning och har en lindrande effekt på trötta, ömma muskler. Skön att använda vid träningsvärk, eller efter en dag med hårt fysiskt arbete. 

Citrongräs är avstressande och upplyftande på humöret och den avslappnande effekten kan användas för att lindra spänningshuvudvärk. Ett annat suveränt användningsområde för citrongräs är fotbad! Effekten av att lindra spänningar och trötta muskler kommer hela kroppen tillgodo via fötterna – och den är dessutom effektiv mot både fotsvamp och har en svetthämmande och deodorant-effekt. 

Om du råkar ut för en fästing 

Om du råkar ut för en fästing så är viktigt att ta bort dem så fort som möjligt eftersom de kan sprida smitta som TBE och Borrelia. Kommer du att spendera tid på landet i sommar så kan det vara en mycket bra idé att både ha citrongräsolja och en fästinglasso nära till hands. 

Här hittar du eterisk olja av citrongräs, mandelolja, jojobaolja och fästinglasso

Kontakta mig om du har frågor, tips eller annat.

DITT REAKTION?